top of page

Juni, maand van het Heilige Hart van Jezus


Het is alweer juni, wat vliegt de tijd toch! Tijd om weer een artikel te posten over mijn onderzoekstocht naar de maandelijkse devoties van de katholieke kerk. Deze maand: het heilig hart van Jezus.

Misschien eerst beginnen bij het begin:

Hoe ziet dit Heilig Hart van Jezus eruit?


Waarvoor staat dit allemaal?

* Het hart is een symbool van intimiteit, van liefde en van overgave. Het hart van Jezus is dan ook onlosmakelijk verbonden met Zijn lijden en Zijn liefde voor ons. Het hart staat zo ook symbool voor God die liefde is.

* Het kruis staat symbool voor het ultieme offer dat Jezus gemaakt heeft voor de mens uit Zijn onmetelijke liefde

* De vlammen willen weergeven dat het hart brand van liefde voor de mensheid.

* De doornenkroon staat voor het lijden van jezus in zijn passie en dood.

* De wonde en het bloed zijn de beeltenis van zijn zijde die werd doorboord aan het kruis en het bloed dat toen is gevloeid voor ons.


Hoe is deze devotie ontstaan?

Deze devotie bestaat eigenlijk al sinds de eerste dagen van de Kerk, de eerste christenen mediteerden op de doorboorde zijde van Jezus waaruit bloed en water gestroomd is.

Eigenlijk staat staat deze devotie ook boven de vele andere devoties omdat het gaat over het aanbidden van het hart van god zelf.

In de 17de eeuw verscheen Jezus in Paray-le-Monial in Frankrijk aan de zuster Margaretha Maria Alacoque en toonde haar Zijn hart, omgeven door vlammen van liefde, gekroond met doornen en met een open wonde waaruit bloed stroomde. Van de binnenzijde kwam een kruis. De Heer zei: "Zie hier het hart dat de mens zo graag ziet en van de meerderheid van hen enkel ondankbaarheid, oneerbiedigheid en minachting terugkrijgt."

Hij vroeg haar te zorgen dat deze devotie opnieuw verspreid zou worden onder de gelovigen - waarvoor zij ook gezorgd heeft en waardoor wij nu ook het feest van het Heilig Hart van Jezus vieren deze maand. De openbaring van Jezus toont ons dat God van ons houdt en dat Hij verlangt dat onze ziel volledig van Hem is, zodat Hij ons volledig kan vervullen met Zijn vreugde…


Hoe kunnen we deze devotie uitleven in ons huis?

* Geef het Heilig Hart van Jezus een zichtbare plaats in je huis, zodat je aan Zijn liefde wordt herinnerd telkens je er voorbij komt. Je kan bij de afbeelding een kaars of een bloem zetten. (Een beetje zoals een altaar voor Maria uit de Mariamaand…)

* Zoek een gebed aan het Heilige Hart en bid het voor elke maaltijd of wanneer je de dag begint.

*Je kan een noveen aan het Heilige Hart bidden

* Doe een uur van Eucharistische Aanbidding om het Heilige Hart te eren

* Neem deel aan de eucharistie op de 1e vrijdag van de maand, dit symboliseert Goede Vrijdag.

* Maak eten om het Heilige Hart te eren, versier bijvoorbeeld cupcakes met en schijfje aardbei erop

* Voor wie graag in de tuin werkt (ik niet...) kan het ook leuk zijn om een Heilig-Hart-tuintje aan te leggen, zeker als je ook een standbeeld hebt van het Heilige Hart.

* Knutsel erover met de kindjes! Dit is wat wij zeker gaan doen de komende maand en je kan het resultaat binnenkort terugvinden in ons Knutselschab, op instagram of pinterest.

Deze zaken kunnen we speciaal deze maand doen, maar we kunnen ze natuurlijk ook in de maanden erna blijven onderhouden.


Technische uitleg gehele devotie

Als je de devotie echt wil uitleven zoals Jezus het heeft uitgelegd aan de heilige Margaretha Maria Alacoque moet je op de 1e vrijdag van de maand beginnen en het 9 maanden aanhouden. Die vrijdag moet je in de genade van God de heilige communie ontvangen (zo nodig na de biecht) en dit moet je zo elke eerste vrijdag van de maand opnieuw doen, 9 maanden lang. Hieraan zijn 12 speciale beloften gekoppeld (die je hier kan lezen), kort samengevat zegt Jezus dat Hij in dat geval genade geeft bij het laatste berouw, deze mensen zullen niet sterven in de ongenade van God en Zijn hart zal de veilige haven zijn in hun laatste uur.


Voor mij is dat laatste momenteel praktisch niet haalbaar, dus vertrouw ik dat de Heer het al goed vind dat ik deze maand Zijn Heilig hart een speciale plaats in ons huis geef, er wat met de kindjes rond knutsel en er zelf wat uitgebreider over mediteer… Maar bij deze hebben we toch weer wat bijgeleerd en zijn we zo gegroeid in ons geloof en misschien dat het in de toekomst opnieuw wel haalbaar is om tijdens de week een eucharistie bij te wonen.

Heilig Hart van Jezus, red ons!


Zoals Ruth op pad in ons geloof,


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page