top of page

Meimaand Mariamaand


Meimaand Mariamaand - eindelijk een devotie die ik wel herken in mijn onderzoekstocht naar de maandelijkse devoties!


Alleen is er over Maria zoveel te zeggen dat het volgens mij een hele blog of zelfs website kan vullen, of toch alleszins veel meer dan een kleine blogpost hier… :-) Dus hier een zeer korte samenvatting van de vele zaken die ik heb gelezen over de devotie aan Maria.

Waarom is de maand mei gewijd aan Maria?

De devotie is ontstaan in de 18e eeuw in Rome, door een priester van de Jezuïeten, die de immoraliteit en ontrouw van de universiteitsstudenten wou tegen gaan. In vele landen valt ook moederdag in deze maand, waardoor vele katholieken de tijd nemen om na te denken over Maria en haar voorbeeld voor christelijke moeders, over haar zuiverheid en haar eeuwige trouw aan Gods wil. Andere Maria-feesten deze maand: OLV van Fatima op 13/5 en de visitatie op 31/5.

Wie is Maria?

Maria is de moeder van Jezus, ze is gezegend boven alle andere vrouwen en moeders. Ze is het rolmodel voor alle vrouwen, door haar offers, nederigheid en haar grote liefde. Aangezien ze de moeder van Jezus is, wordt ze ook aanzien als de moeder van alle gelovigen.

Waarom een devotie aan Maria?

Katholieken zien Maria als een tussenschakel tussen de mensen en God. Ze is een liefdevolle woordvoerster voor onze problemen, onze dromen of verlangens en onze hoop. Maria heeft van God een belangrijke plaats gekregen in de verlossing - maar ze zal nooit de plaats van Jezus als verlosser innemen. Ze is een mediator tussen de mens en God, ze verwijst ons altijd naar Jezus, maar voor de meeste mensen is zij gewoon toegankelijker om naar te bidden. Zij brengt de gebeden dan in haar liefde naar de Vader.

Aanbidding is geen verering! We bidden tot Maria en vragen haar voorspraak voor bepaalde zaken, we vragen als het ware dat ze mee bidt met ons.

Hoe kunnen we deze devotie in praktijk brengen?

Dit kan al heel eenvoudig: met gebeden of gezangen aan Maria, door een beeld, schilderij of een icoon van Maria een duidelijke plaats in je huis te geven.

Je kan ook gewoon een Maria-medaille of een scapulier dragen. Voor mij is zo'n medaillon altijd enorm waardevol geweest, spijtig genoeg ben ik het recent kwijtgeraakt :-s

In sommige kerken wordt er een mei-altaar opgezet. Dit kan je eventueel ook thuis doen!

Je kan ook op bedevaart gaan naar Scherpenheuvel, Banneux of Beauraing. Of exotischer, naar Lourdes of Fatima. Al zullen corona-regels daar dit jaar vermoedelijk niet veel ruimte voor laten…

In sommige parochies doen ze een mei-kroning gedaan, dit is het kronen van een standbeeld van Maria met een bloemenkroon. Je zou dit ook thuis kunnen organiseren. Maar ook hier is het de vraag of corona-maatregelen hier al iets van gaan toelaten…

In sommige landen vieren ze ook een Flores de Maio feest, een mei-bloemenfeest. De mensen verzamelen dan gekleurde bloemen om er dan de kerk mee te versieren. Daarna bidden ze een rozenkrans en delen ze zelfgemaakte zoetigheden. Geen idee of dit al bestaat - ik zou het zeker leuk vinden om met mijn kindjes de kerk met bloemen te komen versieren :-)

Enkele gebeden over/voor Maria die we deze maand speciaal kunnen bidden


  • Wees Gegroet



  • Salve regina


  • Angelus


  • Regina caeli

  • Magnificat


  • Een van de oudste gebeden tot Maria, uit de 3de eeuw:



Nog even de Maria-feesten op een rijtje:

Vrije gedachtenissen:

* OLV van Lourdes - 11/2

* Maria, hulp der Christenen - 24/5

* Heilige Maagd Maria van de berg Karmel - 16/7

* Maria, Moeder en Middelares van gendade - 31/8

* De naam van de Heilige Maagd Maria - 12/9

* Maagd van Guadeloupe - 12/12

En om te eindigen nog enkele woorden van de Heilige Bernardus van Clairvaux over Maria:


Hopelijk helpen deze gebeden jullie evenveel als mij om bij Maria te komen, en dankzij haar bij Jezus...

Jullie zus op pad!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page