top of page

Juli, maand van het Kostbaar Bloed van Jezus

De maand juli is toegewijd aan 'Het kostbaar bloed van Jezus'.

We kunnen deze devotie zien als de climax van een maand van devotie aan het Heilig Hart.

Laten we beginnen bij de basics...

WAT IS HET HEILIG OF KOSTBAAR BLOED VAN JEZUS?

We lezen in de eerste brief van Petrus:


Het heilige bloed van Jezus is de echte redding van de wereld en staat symbool voor Jezus' offer dat de mensheid van alle zonde verlost heeft. Het verwijst naar het bloed dat aan het kruis gevloeid is voor onze redding.

Tijdens de eucharistie is na de consecratie de wijn niet langer wijn, dan is het het Kostbare bloed van Jezus. Zoals Jezus ons voordeed tijdens het laatste avondmaal:


Van alle devoties gewijd aan Jezus is deze devotie het meest bijbels, aangezien er in het nieuwe testament minstens 75 keer over wordt gesproken.

WAAROM DEZE DEVOTIE?

De devotie is heel lang geleden ontstaan vanuit het verlangen om het bloed te vereren dat gevloeid is op de calvarieberg. Het was oorspronkelijk deel van een bredere devotie die zich toelegde op de 5 wonden van Christus, maar het werd een devotie op zichzelf.

Bloed is voor ons mensen essentieel om te kunnen leven. Het laten vloeien van je bloed voor een andere persoon is op die manier het ultieme geschenk van leven. Jezus had ons zo lief dat Hij zijn bloed overvloedig liet vloeien om ons te redden.

Met deze devotie mediteren we dus op de onmetelijke liefde van Jezus voor ons.

WAAROM JULI?

Juli is toegewijd aan het kostbare bloed omdat in het verleden het feest van het kostbare bloed plaatsvond aan het begin van deze maand. Dit feest is echter uit de liturgische kalender verdwenen, maar de devotie is wel blijven bestaan.

HOE KUNNEN WE HET KOSTBARE BLOED VEREREN?

We kunnen het heilige bloed eren door berouw te tonen, gematigdheid en zo ons waardig te tonen voor Jezus' offer.

Het belangrijke hierin is dat we bidden en mediteren over Jezus' offer, over Zijn bloed. En om hier dieper toe te komen is het goed om de sacramenten te ontvangen.

Een goed moment om dit te doen is in eucharistische aanbidding.

Regelmatig het kroontje van de Goddelijke Barmhartigheid bidden is ook ideaal voor deze devotie, aangezien hierin gemediteerd wordt op het lijden van Christus en dus ook op zijn bloed.

Het gebed 'Anima Christi' kan helpen om de focus deze maand op Jezus te krijgen.


Andere zaken die we kunnen doen:

  • Het huis versieren met rood om ons regelmatig te doen denken aan het bloed dat Jezus voor ons geofferd heeft: rode bloemen, rood tafellaken,…

  • We kunnen zorgen dat Jezus een zichtbare plaats heeft in het huis door een icoon in de leefruimte te hangen.

  • De Litanie van het kostbaar bloed bidden

  • Jezus navolgen en een iets onbaatzuchtig doen voor een naaste: tijd geven, je talenten zomaar delen zonder dat erom gevraagd is. Dit is iets dat ook heel goed is om je kinderen in aan te moedigen en om hen voor te leven…

  • Het gebed over het Kostbaar bloed bidden:

Om te eindigen nog een uitspraak van de Heilige Paulus van het kruis over het kostbare bloed:


Op pad doorheen de katholieke devoties,


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page